Av tidigare inlägg på bloggen verkar det som att jag bara roar mig. Det är inte helt sant, ibland jobbar jag lite också. När jag hade inskaffat alla mina nötter i Manaus var det dags att börja undersöka om de först och främst innehöll något mögel och vilka arter de isåfall tillhörde. För att odla mögel från nötterna måste man först få av skalet. Sedan skars varje nöt så att bara en bit så att bara de delar från insidan fanns kvar, alltså vi skar bort ytan. De är rätt hårda och 800 nötter gav några dagars arbete. Sedan förbereddes odlingsmedia som nötbitarna placerades på och proverna inkuberades i 5 dagar.
 |
Så här ser paranötter ut när dom ramlat från träden. |
 |
Nötterna har ett hårt skal som man ska igenom utan att ha sönder nöten. |
 |
Bitar av paranötter. Det luktade väldigt gott och strax innan lunch var jag väldigt sugen på att nalla några. |
|
|
 |
Nej men titta, 100 % mögelinfektion. Not so hungry anymore.. |
 |
Om du absolut ska äta någon av de här så välj den till höger! |
Okej, så när vi nu vet att det växte en hel del smått och gott på proverna så var det ju dags att testa om nötterna innehåll något aflatoxin. Aflatoxin är det mest cancerframkallande ämne som finns och kan vara akut toxiskt och även dödligt vid höga doser. För att göra en riktigt god aflatoxin coctail måste man först mosa ett gäng nötter med en stavmixer. Tilllsätt lite salt och fyll på med lösningsmedel till kanten. Blanda väl och sila genom kolonn med antikroppar innan du serverar on the rocks i ett klassiskt whiskeyglas.
 |
Blanda väl i mixern. |
 |
Filtrera bort alla hårda bitar. |
 |
Use protection! |
 |
Här binder aflatoxinet till antikroppar. |
Så fanns det nåt gift? To be continued... Tyvärr har jag bara hunnit
extrahera toxinet hittills. På måndag ska vi köra alla proverna och se
hur mycket toxin vi kan hitta. Fast först är det helg :) Jag ska till
Sao Paulo med min handledare Marta. Ska bli intressant att se storstan!
Många hälsningar till min farmor!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar