lördag 14 april 2012

Tiden går.

Oj, över en vecka sedan jag bloggade. Tiden går fort när man är trött!

Påskhelgen började bra med strålande solsken, jogging, choklad och ABBA på spanska hos min granne Isabel på långfredagen. Sen på lördagen lunchade jag på en av alla restauranger i området och på eftremiddagen följde jag med Isa till några av hennes vänner i närheten och drack lite öl och lyssnade på colombiansk reggeaton. Vid 21 på kvällen blev jag upphämtad av en bekant från jobbet som heter Isabela (med a på slutet) och hennes pojkvän plus deras vän. Jag hade lovat att följa med till en rockklubb i den närliggande staden Indaiatuba där ett coverband skulle spela. Coverband som spela rockmusik är extremt populärt här av någon anledning. På vägen dit började min mage bete sig konstigt och väl framme mådde jag kasst. En timma senare kräks jag på damtoan och matförgiftning nummer ett har slagit till. Isabelas pojkvän går till ett apotek och köper en konstig röd vätska i en plastförpacknign som tydligen ska vara magiskt mot illamående. Den hjälpte inte och vi fick åka hem igen. Det gjorde inte mig så mycket för coverbandet var ändå ingen höjdare. Läste senare med hjälp av google translate att den röda vätskan förebygger fettansamling i levern. Hur det ska motverka illamående vet jag inte?

Magisk medicin? - Njaaa

Rockbaren var full av MC-folk :)

Till och med MC inne i baren!
Sedan blev det en ny vecka och jag började labba på riktigt. Har odlat upp några olika arter av Aspergillus från paranötter och ska testa ifall de växer i olika temperaturer och olika vattenaktiviteter. Har gjort upp en lite plan om vad jag kan skriva om i min rapport och försökt samla information. Är på labbet från 9 - 17.30 och kan gå tidigare om jag vill men då måste jag åka buss. Och på tal om att åka buss, det är också en upplevelse! Bussarna här vet inte vad broms innebär och ingen av dem har någonsin bekantat sig med stötdämpare. De har nog inte reparerats sen de tillverkades ca 1930 heller. På labbet får jag fria tyglar. Eftersom jag inte är anställd får jag i princip komma och gå som jag vill. Jag kan ta med mig datorn och använda internet för att läsa artiklar och söka information. Jag får även gratis lunch på restaurangen varje dag :) Där serveras det ris, bönor, två typer av sallad och kött eller kyckling samt en liten efterrätt. Gott och smakrikt tycker jag, enformigt och äckligt tycker alla andra. Nyttig mat får jag i alla fall varje dag!

Organiserad röra

Massa gulligt mögel som jag har odlat.
I torsdags hade choklad och fruktavdelningen på ITAL seminarium ihop med tyska Fraunhofer om innovation och hållbar utveckling. Jag lyssnade på föreläsningar om den senaste branchforskningen om choklad hela dagen. Fick provsmaka den godaste chokladen i mitt liv typ och det visade sig att man hade ersatt fettet i produkten med proteinextrakt från lupiner (den lila/vita blomman). Tyskar är bra konstiga, men mycket gott resultat! Fick också reda på ett kakao från Brasilien har fel sammansättning av fettsyror för att den färdiga chokladprodukten ska tåla värmen här utan att smälta (typ 34 grader) men samtidigt smälta i munnen (typ 36 grader) och därför blir deras choklad så äcklig. Om chokladen ska få rätt egenskaper krävs importerad kakao och den är dyr. Brasiliansk kakao lämpar sig dock väl för norra Europa. Har fortfarande inte hittat något gott kaffe heller. Jag hörde att man exporterar alla bra kaffebönor till Europa där det rostas och sedan köper man tillbaka den färdiga produkten som säljs svindyrt på vissa exklusiva kaffebarer. Hejja den moderna världen!

Min granne Isa avnjuter kaffe: I en liten plastmugg med sötningsmedel. En aning skillnad mot jättelatte ala Starbucks.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar